نیاز به افزایش فضا برای انبارش کالاها و محصولات ، می تواند نشانه ای مثبت و خوشایند درجهت رشد کسب وکار ما باشد . ولی درعین حال می تواند نکات منفی و سؤالاتی را نیز بهمراه داشته باشد .
بطور مثال ، انتقال به انبار یا سوله ای بزرگتر ، چقدر هزینه دربر خواهد داشت ؟ واینکه این جابجایی چقدر باعث اختلال و وقفه ، در روند کاری مجموعه ما خواهد شد ؟
بدون شک ، آگاهی از این موضوع که با راه حلی کم هزینه تر نیز می توان این مشکل را حل کرد ، بخش عمده ای از نگرانی های ما را برطرف می نماید . بدون اینکه درگیر کارهای پیچیده و پردردسر دیگری بشویم .
نکته اینجاست که از فضای سالن موجود ، بتوانیم بیشترین استفاده و بهره برداری را داشته باشیم . برای اینکار راه های زیادی وجود دارد ، تا جائیکه از هر مترمربع از فضای انبارمان ، بیشترین استفاده را ببریم .
در این مقاله ما روش هایی را ارائه می کنیم که هرکدام می تواند باعث افزایش بهره برداری حداکثری از فضاهای موجود در سالن تولید ویا انبار شود .
با ارزیابی دقیق و برنامه ریزی منظم ، و بکارگیری روش های نوین ، می توانیم میزان قابل توجهی در هزینه هایمان صرفه جویی کنیم .
1-بررسی نحوه استفاده و بهره برداری کنونی از انبار .
با ارزیابی موقعیت موجود انبار ، می توان متوجه شد که چند درصد از مساحت انبار مورد بهره برداری کامل قرار گرفته است . پس از آن یک طرح کلی از انبار ، با درج کامل ابعاد و اندازه های مربوطه ، تهیه می کنیم . همچنین محل دقیق درب ها و راهروهای رفت و آمد را مشخص کرده و بطور کلی ، تمامی موارد موجود را در آن می گنجانیم .
درهنگام ارزیابی انبار بایستی تمامی لوازم و فضاهای مورد نیاز ، باتوجه به نوع سب و کار ، را درنظر داشته باشیم . مواردی مانند :
محل های نگهداری کالاها و لوازم
فضاهای اداری و پرسنلی
سرویس های بهداشتی
محلی برای بارگیری و باراندازی کالا
راهروهای جابجایی
محل قرارگیری میزهای کار
و غیره ...
بخاطر داشته باشیم ، هنگام ارزیابی باید پیش بینی افزایش تولید و گسترش کسب و کار را درنظر بگیریم .
با نگاهی به گوشه و کنار انبار ، می بینیم که تاچه حد از فضاها توانسته ایم بهره برداری درستی داشته باشیم . معمولاً فضاهای بالایی انبار ، مانند : بالای محل نگهداری کالاها یا خط تولید ویا روی اتاق های اداری ، را می توان برای ایجاد مقدار قابل توجهی فضای قابل کاربرد ، مورد استفاده قرار داد .
بطور مثال ، باتوجه به نوع سیستم قفسه بندی که در انبار استفاده کرده ایم ، با اضافه کردن تعدادی تیر و ستون و کفپوش می توان بین 20 تا 50 درصد به ظرفیت قفسه ها اضافه کرد .
2-بررسی ابزار و روش های ذخیره سازی کالا در انبار .
اگر انبار ما شامل کالاهایی با شکل و حجم گوناگون و وزن های متنوع می باشد ، باید بررسی کنیم تا نوع و محل نگهداری آنها متناسب با شرایط مدنظر باشد . روش های جایگزینی که برای افزایش فضای انبار درنظر می گیریم بایستی شامل همه شرایط مورد نیاز کالاها باشند .
درطول زمان و براساس شرایط موجود ، ممکن تغییراتی در کسب و کار ما ایجاد شود ، از نظر میزان تولید ، نوع و شکل پاسخگویی به سفارشات ویا حتی نوع کالای تولیدی ، که در تمامی این موارد باید هماهنگی مناسب بین شرایط جدید و نوع چیدمان انبار ایجاد شود تا بیشترین صرفه جویی را در وقت و هزینه داشته باشیم .
استفاده از سیستم های نوین نگهداری مواد و مکانیزه کردن سیستم ورود و خروج کالا و گزارش گیری ، همه می توانند راه هایی باشند تا به بهره برداری بیشتر ما کمک کنند .
3-نصب نیم طبقه فلزی پیش ساخته . (Mezzanine Floor)
یک راه حل برای انبارهایی که ورود و خروج کالا در آنها بصورت لحظه ای و دائم انجام نمی شود ، ویا در جائیکه استفاده از سیستم های قفسه بندی متداول ، کارایی لازم را ندارد ، استفاده از سازه فلزی نیم طبقه می باشد . نصب و راه اندازی نیم طبقه می تواند براحتی فضای قابل استفاده مارا دو برابر کند . بااین کار ما می توانیم فضاهای بیشتری را برای خط تولید ، ذخیره سازی کالاها ویا دفاتر اداری ، ایجاد کنیم .
استفاده از راه پله ، بالابر و نوار نقاله ، راه های دسترسی مناسبی هستند که باتوجه به نوع فعالیت ما ، می توان از آنها بهره گرفت . نیم طبقه (Mezzanine Floor) راه حلی مؤثر با کارایی فراوان است که تا سالها می تواند پاسخگوی نیازهای ما در طی مراحل رشد کسب و کارمان باشد .
4-عوامل مورد نیاز انبار در شرایط کنونی و برای آینده .
پیش بینی اتفاقات آینده در هنگام بررسی ظرفیت انبار بسیار حائز اهمیت می باشد . پیش بینی اینکه ما برای آینده کسب و کارمان چه میزان رشدی را برنامه ریزی کرده ایم ، قبل از هرگونه طراحی برای انبار باید عواملی مانند : موجودی مواد اولیه ، ظرفیت خروجی کالا ، ظرفیت تولید و ... بصورت دقیق مشخص گردند .
برای اینکه بیشترین بهره برداری و بازدهی را در طولانی مدت داشته باشیم ، بایستی که شرایط انبار ما برای هرگونه تغییر و توسعه آماده و مهیا باشد .
حال می خواهد این تغییرات شامل اضافه کردن اتاق های اداری جدید باشد یا افزایش فضای نگهداری کالا و یا هر مورد دیگری ، بایستی بطور کامل و دقیق درنظر گرفته شوند .
5-برنامه و ترتیب عملیات و وظایف را در انبار مشخص کنیم .
این برنامه باید مناسب ترین شیوه عملیاتی برای استفاده از فضاهای انبار را شامل شود ، بگونه ای که تمامی عوامل و نیروها بتوانند به سرعت و مطمئن وظایف خود را انجام دهند .
در زمان توسعه کسب وکار که نیاز به گسترش فضاهای موجود می باشد ، بایستی همه سیستم های نگهداری و ذخیره سازی در انبار ، متناسب با نیازهای جدید تغییر کرده و بروز شوند ، مثلاً در مورد انبارهایی که در آن مزنین نصب شده اند ، اینکار براحتی و به سرعت قابل اجرا می باشد .
6-تعیین مسیر کاری انبار .
مسیر عملیاتی انبار باید از ورود کالا و مواد اولیه آغاز شود و پس از طی مراحل ثبت و طبقه بندی ، کالا بسته بندی شده و در آخر در محل بارگیری از انبار خارج شود .
عملیات ورود و خروج کالا باید در محل هایی جداگانه انجام شوند ، بگونه ای که تداخلی با روند کاری داخل سالن ایجاد نکنند و هنگام تردد وسایل نقلیه سنگین خسارتی به تجهیزات و لوازم انبار وارد نشود .
باید بدانیم که بکارگیری سیستم های انبارداری و مدیریت انبار با افزایش تنوع کالاها منجر به محدودیت فضاهای ذخیره سازی می شوند .
یکی از عوامل بسیار مؤثر در برنامه ریزی سیستم مدیریت انبار ، میزان ورودی و خروجی کالا در طی روز می باشد که خود وابسته به توانایی و قدرت تیم بازاریابی و فروش ما دارد .
7-عدم وجود عوامل استرس زا در محیط .
مطمئناً یک محیط بدون تنش که کلیه موارد و ملزومات آن مهیا شده و دائماً کنترل می شوند ، می تواند در کارآیی و بهبود فعالیت پرسنل خود نقش به سزایی داشته باشد .
سیستم روشنایی ، تهویه محیط ، تهیه سرما و گرمای محیط ، کنترل آلودگی صوتی ، همه مواردی هستند که در کنار سایر ملزومات ، باید در طراحی مان مدنظر داشته باشیم ، تا مطمئن شویم پرسنل در شرایط مناسبی فعالیت می کنند .
8-توجه به عوامل مؤثر در محیط زیست .
یکی از مهمترین مسائل مطرح در کسب و کارهای کنونی ، حفظ محیط زیست و بهره وری انرژی می باشد . ما بایستی در طراحی خود ، مثلاً در جنس و متریالی که استفاده می کنیم ویا میزان نور محیط و ... ، این موارد را درنظر داشته باشیم .
استفاده از انرژی های تجدید پذیر نه تنها اعتبار کسب و کار ما را بالا می برد و ما را بعنوان یک فعال مدافع محیط زیست مطرح می کند ، بلکه باعث صرفه جویی قابل توجهی هم در هزینه هایمان می شود .
9-ضرورت توجه به مسائل بهداشتی و ایمنی انبار .
در تمامی طرح ها و برنامه های خود بایستی قوانین مربوط به بهداشت و ایمنی کار را رعایت کنیم . اگر دراین خصوص آگاهی کافی نداشتیم می توانیم از مشاوره افراد متخصص در این موضوع بهره مند شویم .
10-کمک بگیریم .
طراحی و برنامه ریزی برای استفاده بهینه از انبار کار ساده ایست ، اما به شرطی که توسط افراد متخصص و معتبر در این زمینه انجام شود . بکارگیری گروه های تخصصی معتبر دراین زمینه به ما کمک می کند تا تمامی ایده ها و نظرات خود را به بهترین شکل و با بهینه ترین طرح ، عملیاتی کنیم .
گروه مهندسی افرند صنعت ، در زمینه مشاوره ، طراحی ، ساخت و اجرای سازه نیم طبقه فلزی ، آماده همکاری با شما می باشد .
026-32814868
09125624722